Van Oldebarneveldstraat 134, 3882 CH Putten | [email protected]
Laat uw schoorsteen renoveren door GevelPRO

Schoorsteenrenovatie: voorkom lekkage en brandgevaar!

Schoorstenen staan in weer en wind. Daarom hebben ze regelmatig onderhoud nodig.

Schoorstenen staan letterlijk in weer en wind waardoor de voegen poreus worden en er scheuren in het lood ontstaan. Daarom is de schoorsteen op een gegeven moment toe aan renovatie.

U kunt overwegen het voegwerk te vervangen, het rookkanaal van de schoorsteen vervangen, een nieuwe schoorsteenkap metselen, of de schoorsteen te impregneren. Natuurlijk u ook voor een volledige schoorsteenrenovatie kiezen.

In de meeste gevallen volstaat het om de schoorsteen enkel opnieuw te voegen, maar soms kan het nodig zijn om ook het lood te vervangen.

Daarom beginnen we altijd met een inspectie van de huidige staat van de schoorsteen. Door dit vooronderzoek kunnen we inschatten welke werkzaamheden nodig zijn om de schoorsteen te renoveren.

Wanneer het lood van de schoorsteen ook aan vervangen toe is, dan is de meest gangbare manier van lood vervangen om dit in de lintvoeg aan te brengen.

De schoorsteen wordt tevens weerbaarder door deze te impregneren en de kop met Intertol te behandelen. Na de behandeling van onze specialisten kan de schoorsteen weer jaren vooruit.

Het belang van het renoveren van uw schoorsteen

Doordat het lood met de jaren dunner wordt kan het op den duur gaan scheuren. Het lood maakt de overgang tussen de schoorsteen en het dak waterdicht, waardoor er een lekkage ontstaan als het lood scheurt. Tijdig het lood vervangen is daarom ook belangrijk.

Ook kan het voegwerk van een schoorsteen beschadigd raken, als gevolg waarvan het onderliggende metselwerk broos kan worden. Wanneer dat gebeurt dan kunnen stenen gaan losraken.

Natuurlijk is dit een situatie die voorkomen dient te worden om verdere schade aan uw gevel en toekomstig gevelonderhoud te voorkomen. Daarom is het ontzettend belangrijk om uw schoorsteen regelmatig te laten inspecteren en tijdig te laten renoveren wanneer dat nodig is. GevelPRO biedt gratis inspectie aan en kan u adviseren over de mogelijkheden en kosten voor het renoveren van uw schoorsteen.

Schoorsteenrenovatie verhoogt de veiligheid van uw pand

Verhoogde veiligheid

Door scheuren en kieren in de schoorsteen te dichten, wordt de kans op brandgevaar verkleind.

Schoorsteenrenovatie verlengt de levensduur van uw pand

Verlengde levensduur

Tijdige renovatie verlengt de levensduur omdat vocht- en vorstschade wordt voorkomen.

 • Snel geregeld, wel zo fijn
 • Geen overlast of hinder
 • Schoon & veilig werken
 • Milieuvriendelijke oplossing
 • Langdurig resultaat
 • Scherpe tarieven
 • Verduurzaam uw pand
 • Gratis prijsopgave
GevelPRO regelt het

Onze Garantie

Een complete oplossing

GevelPRO heeft de specialistische kennis in huis die nodig is om gevels en schoorstenen vakkundig te renoveren. Het bijkomende voegwerk kunnen wij daarnaast zelf uitvoeren.

Tevens beschikken wij over het materiaal dat nodig is om een schoorsteen te renoveren, zoals een daksteiger. Hierdoor zijn wij in staat u een totaaloplossing voor de renovatie van uw schoorsteen aan te bieden.

Laat uw schoorsteen tijdig renoveren

Uw kunt uw schoorsteen in goede staat houden door eenmaal per jaar een (eventueel gedeeltelijke) schoorsteenrenovatie uit te laten voeren. Daarmee voorkomt u dat u later onnodige kosten maakt door gebreken niet tijdig te laten repareren.

Hierdoor blijft uw woning van buiten goed beschermd en kunt u gerust een houtkachel of sfeerhaard blijven gebruiken.

Quote icon - schoorsteen renoveren

Door regelmatig onderhoud en tijdige renovaties uit te voeren, verlengt u de levensduur van uw schoorsteen. Daarnaast verhoogt u de waarde van uw woning en wordt deze verduurzaamd.

Laat uw schoorsteen renoveren door GevelPRO

Het uitvoeren van een schoorsteenrenovatie

Voor een schoorsteenrenovatie zijn er diverse redenen en technische mogelijkheden die het overwegen waard zijn. Deze variëren van structurele problemen zoals roetvorming tot moderniseringen die de energie-efficiëntie van uw woning kunnen verbeteren.

In deze uitgebreide handleiding leest u welke stappen het belangrijkst zijn en waar u vooraf op moet letten om ervoor te zorgen dat uw schoorsteen in optimale conditie blijft en veilig functioneert. We bespreken niet alleen de technische aspecten, maar ook praktische tips voor een succesvolle renovatie.

Vijf redenen voor een schoorsteenrenovatie

Van structurele integriteit tot verbeterde veiligheid en energie-efficiëntie, ontdek waarom het tijdig renoveren van uw schoorsteen een verstandige investering kan zijn voor de algehele gezondheid en functionaliteit van uw woning.

1. Doorslag

Dit is een veelvoorkomende reden voor renovatie. Dit is een fenomeen waarbij vocht, vaak in combinatie met schadelijke stoffen zoals teer en zwavelzuur, zich ophoopt in de schoorsteen en het metselwerk van binnenuit begint te ontleden. Dit proces leidt tot beschadigingen zoals lelijke gele en bruine vlekken op de muren rondom de schoorsteen.

U kunt doorslag dan ook herkennen aan het vormen van blekken op uw huiswand. Doorslag komt vooral voor in oude, gemetselde schoorstenen en wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan regelmatige reiniging, slechte ventilatie, of het gebruik van ongeschikte brandstoffen. Het is belangrijk om doorslag tijdig te herkennen en aan te pakken om verdere schade en mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen.

2. Roetvorming en roetbrand

Dit komt door onvoldoende regelmatige reiniging, overbelasting van de kachel met te veel brandstof en de daarin aanwezige restvocht, of onjuiste bediening van de kachel bij gesloten luchtkleppen. Vooral in gemetselde schoorstenen ontstaat hardnekkige roetaanslag, die een renovatie met een enkelwandige roestvrijstalen schoorsteen noodzakelijk maakt. Bij blijvende verwaarlozing kan de schoorsteen zo heet worden dat uw gevel in brand kan vliegen.

3. Asbest

Asbest is een overblijfsel van vroegere bouwmethoden. sinds 1990 is dit toevoegmiddel verboden te gebruiken bij cementereiding, maar daarvoor werd dit veel gebruikt bij de bouw van schoorstenen. Asbest is een belangrijke reden voor schoorsteenrenovatie vanwege de schadelijke effecten op de gezondheid.

4. Overschakelen op een modern verwarmingssysteem

Overschakelen op een moderne verwarming, zoals een laagtemperatuur- of condensatieverwarming en een pelletkachel, die moet worden aangesloten op een bestaande gemetselde schoorsteen, kan leiden tot problemen. De oude schachtdiameter is namelijk te groot voor de lage temperatuur van de rookgassen, waardoor de trek in de schoorsteen afneemt.

Dit kan leiden tot afkoeling van de rookgassen in de schoorsteen, wat versottung kan bevorderen. Een oplossing hiervoor is het uitvoeren van een schoorsteenrenovatie, bijvoorbeeld door het installeren van een roestvrijstalen schoorsteen, waardoor de pijpdiameter aanzienlijk kan worden verkleind.

5. Renovatie van de buitenkant van de schoorsteen

De schoorsteenrenovatie kan ook betrekking hebben op de buitenkant van de schoorsteen. Hierbij kunnen verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals het vernieuwen van het metselwerk, het verbeteren van de afdichting en het aanbrengen van nieuwe bekleding om de schoorsteen te beschermen en esthetisch te verbeteren.

Handleiding voor de uitvoering van een schoorsteenrenovatie
Laat uw schoorsteen tijdig renoveren

Wat u moet weten vóór de schoorsteenrenovatie

Denkt u erover om zelf uw schoorsteen te renoveren? Dat kan, al zullen wij altijd aanraden om hiervoor een vakman in te schakelen. Indien u toch de schoorsteen zelf wil renoveren, dan hebben wij hieronder uiteengezat waar u rekening mee moet houden.

Wanneer u hebt vastgesteld dat uw schoorsteen aan renovatie toe is, is het allereerst belangrijk om de juiste afmetingen te nemen. Laat de correcte lengte, doorsnede en grootte van de roestvrijstalen schoorsteen bepalen met behulp van een officieel goedgekeurd berekeningsprogramma.

Vergeet niet om eventuele schuine leidingen en een schoorsteenverplaatsing die in de planning moeten worden meegenomen, te overwegen in uw planning. Bij een helling van meer dan 30 graden moet u uw schoorsteenveger of een specialist raadplegen.

Het is het eenvoudigst om de voor de renovatie benodigde onderdelen niet afzonderlijk en van verschillende fabrikanten te kopen, maar meteen een complete set in de vakhandel aan te schaffen. Dit verkleint de kans op configuratiefouten.

Belangrijk om te weten vóór de montage

In theorie is de renovatie eenvoudig, maar het vraagt wel om redelijk wat handigheid van een amateurklusser en het gebruik van speciaal gereedschap. Eerst enkele veiligheidsinstructies en tips over wat u voor en tijdens de montage moet weten:

 • Zorg altijd voor een zorgvuldige opslag van de te monteren elementen. Dat betekent dat u voor een geschikte opslagplaats moet zorgen, thuis of op de bouwplaats, waarbij de onderdelen liggend of beschermd tegen omvallen moeten worden bewaard. Bewaar de onderdelen in hun originele verpakking en pak ze pas uit vlak voor de montage. Bescherm de onderdelen ook tegen contact met inferieure metalen en vuil.
 • Om verwondingen te voorkomen, houdt u geschikte handschoenen bij de hand en draagt u deze bij de montage. Gebruik alleen roestvrijstalen gereedschap om lengtedelen op maat te snijden.
 • Voer vervolgens een statische controle uit van uw oude schoorsteen en reinig deze indien nodig van binnen. Alle losse onderdelen die tijdens de montage kunnen loskomen, moeten worden verwijderd. Controleer ook of de vereiste doorsnede over de gehele lengte van de schoorsteen behouden is.

Pro-tip: laat uw schoorsteen renoveren door GevelPRO

Gezien de complexiteit van sommige renovatiewerkzaamheden en het belang van een veilige en duurzame oplossing, raden we ten zeerste aan om het werk te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf zoals GevelPRO. Ons ervaren en vakbekwame personeel beschikt over de nodige expertise beschikt om de schoorsteenrenovatie correct en efficiënt uit te voeren.

Bovendien zorgen professionals voor een grondige inspectie van de schoorsteen, identificeren ze eventuele verborgen problemen en bieden ze op maat gemaakte oplossingen die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Met GevelPRO kunt u dus niet alleen rekenen op een professionele aanpak, maar ook op gemoedsrust en een gegarandeerd kwaliteitsresultaat.

Quote icon - schoorsteen renovatie door GevelPRO

Door te kiezen voor professionele renovatie door GevelPRO, kunt u gerust zijn dat uw schoorsteen in goede handen is en dat het resultaat duurzaam en van hoge kwaliteit zal zijn.

Laat uw schoorsteen renoveren door professionals

Handleiding: zo renoveert u uw schoorsteen

Met deze uitgebreide handleiding in slechts vijf stappen, voorzien van gedetailleerde instructies, wordt het voor u mogelijk om de schoorsteenrenovatie op een relatief eenvoudige manier uit te voeren. Het vergt enige geduld en vaardigheid, maar met de juiste begeleiding en nauwkeurigheid kan deze klus zeker geklaard worden.

Stap 1: Voorbereiding

Nadat de totale lengte van de te installeren roestvrijstalen schoorsteen is bepaald en de benodigde set aanwezig is, kunt u beginnen met het markeren van de locaties voor de reinigings- en inspectieopening en de vuurhaard. Breek de muur op deze plaatsen ruim open. Meet nauwkeurig de juiste hoogte waarop het T-stuk moet komen, afhankelijk van het type aansluiting van uw kachel. Controleer of uw kachel aan de achterkant of boven is aangesloten.

Voor een bovenaanvoer moet dit meestal op een hoogte van 1,70-1,80 meter liggen. Indien nodig, kort het T-stuk in om de gewenste hoogte te bereiken. Gebruik hiervoor een nieuwe doorslijpschijf en verwijder de bramen van de snijkant. In de meegeleverde montagehandleiding vindt u gedetailleerde instructies over hoe u een lengtedeel correct kunt inkorten.

Stap 2: Montage

Plaats eerst de condensatieschaal en vervolgens het reinigingselement in de eerste opening. Zorg ervoor dat de eerste onderdelen stevig op een betonsokkel staan. Monteer daarna het T-stuk met een montageschroef op de reeds ingebouwde elementen. Indien nodig, gebruik vulstukken tussen het T-stuk en het reinigingselement om een goede pasvorm te garanderen.

Stap 3: Voorassemblage

De overige onderdelen voor het schachtinterieur kunnen nu worden voorgemonteerd. Bevestig een touw aan de buis met afdaallussen, zodat u de gehele constructie in de schacht kunt laten zakken. Zorg ervoor dat de enkelstukken zo worden gemonteerd dat de mof van de binnenbuis in de stroomrichting van de rookgassen wijst, dus naar boven. Bevestig montageschroeven elke drie meter om de minimale afstand tot de schachtbinnenkant (schoorsteenwand) te waarborgen.

Let bij het plaatsen van het laatste lengtedeel op het type kachel, aangezien de delen door hitte kunnen uitzetten. Als u een houtkachel op de nieuwe roestvrijstalen schoorsteen wilt aansluiten, kort dan het laatste lengtedeel zo in dat per stijgende meter schoorsteenhoogte een lengte-uitzetting van 3 mm mogelijk is. Bij een totale lengte van 10 meter moet het laatste element dus met 3 cm worden ingekort. Bij pelletkachels en condensatieverwarmingen is inkorten niet nodig.

Stap 4: Installatie

Nadat alle onderdelen in de schacht zijn geplaatst, kunt u de schoorsteenkopafdekking op de schoorsteenkop aanbrengen. Plaats de afdekking op de schoorsteenmond en gebruik wat afdichtingsmassa om deze goed af te dichten. Bevestig de afdekking eenvoudig met pluggen op de schoorsteenkop.

Zorg ervoor dat de afdichting permanent bestand is tegen vocht en regenwater, en dat de rookgassen vrij door de laatste binnenbuis naar buiten kunnen stromen. Vergeet niet om voor een goede ventilatie van de schacht te zorgen.

Stap 5: Plaatsing van de weerkraag

Het laatste onderdeel is de weerkraag, die op de laatste pijp wordt geplaatst. Zorg ervoor dat deze stevig bevestigd is, zodat er geen regenwater kan binnendringen.

Stap 6: Afronding

Nu kunt u alle aansluitopeningen weer dichtmetselen en pleisteren. Wat u nog zeker moet doen, is de condensschaal en de afvoer reinigen. Als u voor een rookgasafvoersysteem in natte werking heeft gekozen, voorzie de condensschaal dan van een sifon. Om het condensaat volledig te laten terugstromen, moet de verbindingsleiding een lichte helling van drie graden in de stroomrichting hebben. Zeer lange verbindingsleidingen moeten worden geïsoleerd om afkoeling te voorkomen.

Onderschat uw schoorsteenrenovatie niet

Het proces van een schoorsteenrenovatie omvat verschillende stappen en vereist een zorgvuldige aanpak om ervoor te zorgen dat de renovatie correct en effectief wordt uitgevoerd. Als u twijfelt aan uw eigen vaardigheden of expertise om de renovatie zelf uit te voeren, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

Door een ervaren renovatiebedrijf zoals GevelPRO in te schakelen, kunt u vertrouwen op de expertise en ervaring van professionals die bekwaam zijn in het uitvoeren van dergelijke renovaties. Dit garandeert niet alleen een hoogwaardig eindresultaat, maar ook gemoedsrust, wetende dat uw schoorsteen in goede handen is.

Laat uw schoorsteen renoveren door GevelPRO

De specialisten van GevelPRO kunnen u helpen bij de schoorsteenrenovatie door professionele expertise en ervaring te bieden. Ons team van vakmensen kan het hele proces begeleiden, van planning tot uitvoering. Wij zorgen voor nauwkeurige metingen, kwaliteitsmaterialen en vakkundige installatie, waardoor u gemoedsrust heeft en verzekerd bent van een goed uitgevoerde schoorsteenrenovatie.

De specialisten van GevelPRO helpen u graag bij uw schoorsteen renovatie

De voordelen op een rijtje

Een schoorsteenrenovatie biedt talloze voordelen, variërend van verbeterde veiligheid tot verhoogde energie-efficiëntie en esthetische verbeteringen. Door het herstellen en versterken van beschadigde of verouderde onderdelen, kan een schoorsteenrenovatie niet alleen de levensduur van uw schoorsteen verlengen, maar ook de waarde en uitstraling van uw woning verhogen. Hieronder vindt u de vijf belangrijkste voordelen die een schoorsteenrenovatie met zich meebrengt.

 • Veiligheid
  Een gerenoveerde schoorsteen vermindert het risico op brand en andere veiligheidsproblemen door het verbeteren van de algehele structuur en functionaliteit.
 • Lange levensduur
  Door het herstellen en versterken van beschadigde of verouderde onderdelen kan een schoorsteenrenovatie de levensduur van de schoorsteen verlengen, waardoor kostbare vervangingen in de toekomst worden voorkomen.
 • Energie-efficiëntie
  Een goed gerenoveerde schoorsteen kan de efficiëntie van uw verwarmingssysteem verbeteren, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde uitstoot van schadelijke gassen.
 • Esthetische verbeteringen
  Een schoorsteenrenovatie kan ook esthetische voordelen bieden door het uiterlijk van uw woning te verbeteren. Nieuwe bekleding, metselwerk of afdekkingen kunnen de uitstraling van uw schoorsteen en hele woning verfraaien.
 • Waardeverhoging van uw woning
  Een goed onderhouden en gerenoveerde schoorsteen kan de waarde van uw woning verhogen. Potentiële kopers zullen de extra zekerheid en esthetische verbeteringen waarderen, wat kan resulteren in een hogere verkoopprijs.

Kosten schoorsteen renovatie

De kosten van een schoorsteenrenovatie variëren afhankelijk van verschillende factoren. In plaats van een volledige renovatie kunt u ook verschillende, beter betaalbare oplossingen overwegen:

 • Voegwerk repareren van de schoorsteen
 • Enkel het rookkanaal van de schoorsteen vervangen door een flexibele pijp (GevelPRO doet dit niet)
 • Het metselen van een nieuwe schoorsteenkap.
 • Het impregneren ofwel coaten van de schoorsteen met een waterafstotende laag.

Houd er rekening mee dat problemen zoals lekkage van de schoorsteen in de toekomst terug kunnen komen. De bovenstaande opties helpen namelijk enkel om verdere problemen aan de schoorsteen te voorkomem.

Om ervoor te zorgen dat de problemen aan de schoorsteen definitief worden verholpen, dient u voor een grondige en volledige schoorstenreenrenovatie te kiezen.

Wilt u meer weten over de kosten van een schoorsteenrenovatie? Lees dan ons artikel over de gemiddelde kosten van een schoorsteenrenovatie.

Meer informatie

Heeft u een vraag?

Wij adviseren u graag over de beste oplossing voor uw pand. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of advies.

U kunt eenvoudig een offerte aanvragen door ons online formulier in te vullen met uw contactgegevens en een beschrijving van de diensten die u nodig heeft. U kunt ons ook bellen of een berichtje sturen via WhatsApp. We reageren zo snel mogelijk met een gedetailleerde prijsopgave.

De kosten van een schoorsteenrenovatie hangen af van verschillende factoren, zoals de omvang van de werkzaamheden, de staat van de schoorsteen en het type schoorsteen. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een scherpe prijsopgave.

De duur van een schoorsteenrenovatie hangt af van de omvang van de werkzaamheden. In de meeste gevallen kunnen wij de renovatie binnen één dag afronden. Complexere renovaties, waarbij bijvoorbeeld het lood moet worden vervangen of de schoorsteen opnieuw moet worden gemetseld, kunnen enkele dagen in beslag nemen.

Door scheuren en kieren in de schoorsteen te dichten, wordt de kans op lekkage en brandgevaar van uw schoorsteen aanzienlijk verkleind. Lekkage kan leiden tot waterschade aan uw dak en muren, terwijl brandgevaar een reëel risico vormt met een defecte schoorsteen. Een goed onderhouden schoorsteen is daarom niet alleen essentieel voor een optimale werking van uw haard of kachel, deze draagt ook bij aan de veiligheid en het wooncomfort van uw woning.

Schoorsteenrenovatie is een complexe klus die vakmanschap vereist. Het is daarom sterk af te raden om deze klus zelf uit te voeren. Schakel altijd een erkende schoorsteenspecialist in om er zeker van te zijn dat de renovatie op een veilige en professionele manier wordt uitgevoerd. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw schoorsteen weer in topconditie is en u kunt genieten van een veilige en comfortabele leefomgeving.

Ja, wij zijn VCA-gecertificeerd en verzekerd voor alle aspecten van voegwerk, gevelrenovatie en onderhoud. Onze vakmensen zijn goed opgeleid en hebben ruime ervaring in het vakgebied. U kunt dus met een gerust hart op ons vertrouwen voor uw project.

Ja, wij zijn gespecialiseerd in het onderhoud en de renovatie van monumentale panden. We hebben ervaring met het werken aan historische gebouwen en zorgen ervoor dat het werk wordt uitgevoerd met respect voor het karakter en de geschiedenis van het pand.

Ja, wij zijn gespecialiseerd in het onderhoud en de renovatie van zowel particuliere woningen als bedrijfspanden. Of het nu gaat om gevelreiniging, voegwerk of andere gevelonderhoudsdiensten, wij staan klaar om uw bedrijfspand weer in topconditie te brengen.