Van Oldebarneveldstraat 134, 3882 CH Putten | [email protected]
Kun je zelf je gevel reinigen? Lees de beste tips en methoden in deze ultieme gids.
 • Door Johan
 • 18 Juni, 2024

De ultieme gids voor gevelreiniging - Ontdek de beste methoden en tips

Ben je op zoek naar de beste methoden en tips voor gevelreiniging? Zoek niet verder! In deze ultieme gids ontdek je alles wat je moet weten om je gevel weer stralend schoon te krijgen. Of het nu gaat om verwijderen van hardnekkige vlekken, groene aanslag of graffiti, wij hebben het antwoord voor jou.

Gevelreiniging is essentieel om de uitstraling en waarde van je pand te behouden. Het kiezen van de juiste methode is echter cruciaal om schade aan je gevel te voorkomen. Daarom zullen we in deze gids de verschillende reinigingsmethoden, zoals stoomreiniging, chemische reiniging en zandstralen, grondig bespreken. We zullen ook praktische tips voor gevelrenovatiedelen, zoals het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen en het volgen van veiligheidsrichtlijnen.

Of je nu een professional bent in de bouwsector of gewoon je eigen gevel wilt reinigen, deze gids biedt alles wat je nodig hebt.

Quote icon - gevelonderhoud en voegwerk door GevelPRO

Volg onze adviezen voor gevelreiniging en geniet van een schone en prachtige gevel om trots op te zijn.

Wat is gevelreiniging?

Gevelreiniging is het proces van het verwijderen van vuil, vlekken en andere verontreinigingen van de buitenkant van een gebouw. Na verloop van tijd kan de gevel van een gebouw vervuild raken door verschillende factoren, zoals luchtvervuiling, weersomstandigheden en graffiti. Het reinigen van de gevel is belangrijk om de uitstraling en waarde van het gebouw te behouden.

Er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt voor gevelreiniging, afhankelijk van het type vervuiling en het materiaal van de gevel. In de volgende secties zullen we deze methoden in meer detail bespreken.

Waarom is gevelreiniging belangrijk?

Gevelreiniging is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste draagt een schone gevel bij aan de esthetiek van een gebouw. Een vuile gevel kan er verwaarloosd uitzien en de algehele uitstraling van een pand aantasten. Door regelmatig de gevel schoon te maken, behoud je de visuele aantrekkingskracht van het gebouw.

Daarnaast kan een vervuilde gevel ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld, groene aanslag op de gevel kan leiden tot schimmel- en algengroei, wat allergieën en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Het reinigen van de gevel helpt bij het verwijderen van deze potentieel schadelijke organismen.

Bovendien kan het verwaarlozen van gevelreiniging leiden tot structurele schade aan het gebouw. Vuil en verontreinigingen kunnen zich ophopen en in de gevel doordringen, wat kan leiden tot erosie, verkleuring en zelfs beschadiging van het metselwerk. Door regelmatig de gevel schoon te maken, voorkom je deze problemen en verleng je de levensduur van het gebouw.

Veelvoorkomende problemen met gevels

Voor we ingaan op de verschillende methoden voor gevelreiniging, is het belangrijk om enkele veelvoorkomende problemen met gevels te bespreken. Door de oorzaken van deze problemen te begrijpen, kun je de juiste reinigingsmethode kiezen om ze effectief aan te pakken.

Een veelvoorkomend probleem is de vorming van groene aanslag op gevels. Dit wordt veroorzaakt door de groei van algen, mossen en schimmels als gevolg van vochtige omstandigheden. Groene aanslag kan de gevel er onverzorgd en oud laten uitzien. Het verwijderen van groene aanslag vereist specifieke reinigingsmethoden en reinigingsmiddelen.

Een ander veelvoorkomend probleem is het ontstaan van hardnekkige vlekken op de gevel. Deze kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals roet, uitlaatgassen, verf en vogelpoep. Het verwijderen van deze vlekken kan uitdagend zijn en vereist vaak speciale reinigingsmiddelen en technieken.

Ten slotte kan graffiti ook een probleem vormen op gevels. Het verwijderen van graffiti vereist specifieke reinigingsmethoden om ervoor te zorgen dat de verf volledig wordt verwijderd zonder de onderliggende gevel te beschadigen.

Nu we de veelvoorkomende problemen met gevels hebben besproken, laten we eens kijken naar de verschillende methoden die kunnen worden gebruikt voor gevelreiniging.

De ultieme gids voor gevelreiniging: ontdek de beste tips en methoden

Methoden voor gevelreiniging

Er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt voor gevelreiniging, afhankelijk van het type vervuiling en het materiaal van de gevel. Hieronder bespreken we enkele van de meest gebruikte methoden:

1. Zandstralen

Gevels reinigen door zandstralen doen we met hoge druk, waarbij fijne zandkorrels tegen de gevel worden geblazen om vuil, verf en andere verontreinigingen effectief te verwijderen. Dit resulteert in een schone en vernieuwde gevel. Deze techniek is geschikt voor het reinigen van diverse gevelmaterialen, zoals baksteen, betonnen elementen en natuursteen.

2. Torbostralen

Met een speciale Torbo-installatie kan je gevel stofarm en effectief gereinigd worden zonder de ondergrond te beschadigen. Deze techniek is ideaal voor hardnekkige vervuiling zoals graffiti en verflagen.

3. Chemisch reinigen

Chemische reiniging is een methode waarbij reinigingsmiddelen worden gebruikt om vuil en verontreinigingen van de gevel te verwijderen. Deze techniek wordt vooral toegepast voor hardnekkige vervuiling. Er zijn verschillende soorten reinigingsmiddelen beschikbaar, afhankelijk van het type vervuiling en het materiaal van de gevel. Bij het gebruik van chemische reiniging is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Chemische reiniging kan effectief zijn voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en graffiti, maar sommige middelen kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Bij GevelPRO gebruiken we altijd mileuvriendelijke middelen om de belasting op het milieu te voorkomen en zo min mogelijk te maken.

4. Stoomreiniging

Stoomreiniging is een methode waarbij stoom wordt gebruikt om vuil en verontreinigingen van de gevel te verwijderen. Stoomreiniging is vooral geschikt voor het verwijderen van groene aanslag en schimmels. Bij het gebruik van stoomreiniging is het belangrijk om de juiste temperatuur en druk in te stellen om schade aan de gevel te voorkomen. Het is ook belangrijk om de stoomreiniger gelijkmatig over de gevel te bewegen om strepen te voorkomen. Met stoomreiniging verwijderen je vuil en lichte aanslag op een milieuvriendelijke en efficiënte manier. Deze techniek is vooral geschikt als de gevel niet heel sterk verontreinigd is. In zo'n situatie is reinigen met stoom (heet water) vaak al voldoende.

5. Koudwaterreiniging

Voor zeer lichte vervuiling is koudwaterreiniging vaak ook een prima oplossing.

Nu we de verschillende methoden voor gevelreiniging hebben besproken, is het tijd om te kijken naar de voorbereiding die nodig is voordat je aan de slag gaat.

Quote icon - GevelPRO specialist in gevelbeheer

Of het nu gaat om het verwijderen van hardnekkige vervuiling zoals graffiti en verflagen of om het aanpakken van algemene vuil- en aanslagproblemen, er is een juiste techniek voor elke situatie.

Voorbereiding voor gevelreiniging

Voordat je begint met gevelreiniging, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en dat er geen schade aan de gevel ontstaat. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen:

 1. Inspecteer de gevel:
  Controleer de gevel op eventuele schade, zoals scheuren of loszittend metselwerk. Repareer deze problemen voordat je begint met reinigen om verdere schade te voorkomen.
 2. Kies de juiste reinigingsmethode:
  Afhankelijk van het type vervuiling en het materiaal van de gevel, kies je de juiste reinigingsmethode. Raadpleeg een professional als je twijfelt over de beste methode voor jouw gevel.
 3. Verwijder loszittend vuil:
  Verwijder loszittend vuil en stof van de gevel met behulp van een zachte borstel of bezem. Dit helpt om het reinigingsproces efficiënter te maken.
 4. Bescherm omringende oppervlakken:
  Bedek ramen, deuren en andere oppervlakken in de buurt van de gevel om te voorkomen dat reinigingsmiddelen of water schade veroorzaken.
 5. Test op een klein gebied:
  Voordat je de gehele gevel reinigt, test je de gekozen reinigingsmethode op een klein, onopvallend gebied om er zeker van te zijn dat er geen schade of verkleuring optreedt.

Nu je klaar bent met de voorbereiding, laten we eens kijken naar enkele tips voor het reinigen van verschillende soorten gevels.

Stoomcleanen is een van de methoden om je gevel te reinigen

Tips voor het reinigen van verschillende soorten gevels

Het reinigen van verschillende soorten gevels vereist specifieke aandacht en technieken. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het reinigen van gevels gemaakt van baksteen, beton en natuursteen:

Baksteen gevels

 • Gebruik een zachte borstel en water om vuil en stof van de bakstenen te verwijderen.
 • Vermijd het gebruik van hogedrukreiniging bij baksteen gevels, omdat dit de mortel tussen de stenen kan beschadigen.
 • Gebruik een mild reinigingsmiddel speciaal ontworpen voor baksteen om hardnekkige vlekken te verwijderen.
 • Werk van boven naar beneden en spoel de gevel grondig af met schoon water om zeepresten te verwijderen.

Betonnen gevels

 • Gebruik hogedrukreiniging met een medium druk om vuil en verontreinigingen van betonnen gevels te verwijderen.
 • Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die de betonnen oppervlakken kunnen beschadigen.
 • Gebruik een borstel of spons om hardnekkige vlekken te verwijderen.
 • Spoel de gevel grondig af met schoon water om eventuele resten te verwijderen.

Natuurstenen gevels

 • Gebruik geen hogedrukreiniging op natuurstenen gevels, omdat dit de steen kan beschadigen.
 • Gebruik een mild reinigingsmiddel speciaal ontworpen voor natuursteen om vuil en vlekken te verwijderen.
 • Test het reinigingsmiddel op een klein, onopvallend gebied om er zeker van te zijn dat er geen schade of verkleuring optreedt.
 • Spoel de gevel grondig af met schoon water en droog het oppervlak af met een zachte doek.

Nu je bekend bent met de tips voor het reinigen van verschillende soorten gevels, is het tijd om te bespreken hoe je veilig te werk kunt gaan tijdens het reinigingsproces.

Veiligheidsmaatregelen bij gevelreiniging

Gevelreiniging kan gevaarlijk zijn als je niet de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidstips om in gedachten te houden:

 • Draag beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril, handschoenen en een overall.
 • Zorg voor een stabiele ladder of steiger om veilig toegang te krijgen tot hogere delen van de gevel.
 • Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het gebruik van reinigingsmiddelen om de blootstelling aan schadelijke dampen te minimaliseren.
 • Werk samen met een partner om elkaar te helpen en om de veiligheid te waarborgen.

Veelvoorkomende fouten bij gevelreiniging en hoe ze te vermijden

Bij gevelreiniging kunnen er enkele veelvoorkomende fouten worden gemaakt die de resultaten kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele van deze fouten en hoe je ze kunt vermijden:

 1. Gebruik van te hoge druk bij hogedrukreiniging:
  Te hoge druk kan schade veroorzaken aan de gevel. Zorg ervoor dat je de juiste druk gebruikt en de juiste afstand tot de gevel behoudt.
 2. Gebruik van agressieve reinigingsmiddelen:
  Agressieve reinigingsmiddelen kunnen de gevel beschadigen. Kies voor milde reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het materiaal van de gevel.
 3. Niet testen op een klein gebied:
  Het niet testen van het reinigingsmiddel op een klein, onopvallend gebied kan leiden tot ongewenste schade of verkleuring. Test altijd op een klein gebied voordat je de gehele gevel reinigt.
 4. Het negeren van veiligheidsmaatregelen:
  Het niet nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen kan leiden tot ongelukken tijdens het reinigingsproces. Zorg ervoor dat je altijd de nodige veiligheidsmaatregelen neemt.
Quote icon - zo kun je zelf je gevel reinigen

Het reinigen van een gevel kan een complexe taak zijn die gespecialiseerde kennis en apparatuur vereist.

Nu je op de hoogte bent van de veelvoorkomende fouten bij gevelreiniging, laten we eens kijken naar de voordelen van het inhuren van professionele gevelreinigingsservices.

Professionele gevelreinigingsservices

Het reinigen van een gevel kan een complexe taak zijn die gespecialiseerde kennis en apparatuur vereist. Daarom kan het inhuren van professionele gevelreinigingsservices een verstandige keuze zijn. Hier zijn enkele voordelen van het werken met professionals:

 1. Ervaring en expertise:
  Professionele gevelreinigers hebben de kennis en ervaring om de juiste reinigingsmethoden en -technieken toe te passen voor verschillende soorten gevels.
 2. Professionele apparatuur:
  Gevelreinigingsservices beschikken over professionele apparatuur die effectief en efficiënt is bij het reinigen van gevels.
 3. Tijd- en kostenefficiënt:
  Het inhuren van professionals bespaart tijd en moeite, omdat zij het werk voor je uitvoeren. Bovendien kunnen ze de klus sneller en efficiënter klaren dan wanneer je het zelf zou doen.
 4. Kwaliteit en resultaten:
  Professionele gevelreinigers streven naar kwaliteit en leveren uitstekende resultaten. Ze zorgen ervoor dat je gevel er weer als nieuw uitziet.

Overweeg daarom om professionele gevelreinigingsservices in te schakelen als je op zoek bent naar een grondige en professionele reiniging van je gevel.

Conclusie en laatste tips voor gevelreiniging

Gevelreiniging is een essentiële stap om de uitstraling en waarde van je pand te behouden. Door de juiste reinigingsmethode te kiezen en de nodige voorbereidingen te treffen, kun je je gevel weer sprankelend schoon krijgen.

Onthoud de volgende tips voor een succesvolle gevelreiniging:

 • Kies de juiste reinigingsmethode op basis van het type vervuiling en het materiaal van de gevel.
 • Neem de nodige veiligheidsmaatregelen om ongelukken te voorkomen.
 • Test reinigingsmiddelen op een klein gebied voordat je de gehele gevel reinigt.
 • Overweeg het inhuren van professionele gevelreinigingsservices voor een grondige en professionele reiniging.

Met deze gids heb je nu alle informatie en tips die je nodig hebt om je gevel weer in optimale conditie te brengen. Volg onze adviezen op en geniet van een schone en mooie gevel waar je trots op kunt zijn!

PRO-tip: na het reinigen van je gevel is het verstandig om deze te impregneren zodat deze waterafstotend wordt gemaakt. Daardoor hoef je minder vaak te reinigen en kan de gevel langer mee.

Quote icon - gevelonderhoud door GevelPRO

GevelPRO biedt een breed scala aan gevelreinigingsdiensten om ervoor te zorgen dat je gevel er weer als nieuw uitziet.

Laat je gevel professioneel reinigen door GevelPRO

Laat je gevel reinigen door GevelPRO

Heb jij ook een gevel die wel een opknapbeurt kan gebruiken en laat je hem liever reinigen door professionals dan dat je zelf die ladder opklimt? Neem dan contact op met GevelPRO voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek wat wij voor je woning kunnen betekenen.

Vorige Volgende