Van Oldebarneveldstraat 134, 3882 CH Putten | [email protected]
De stille held van je gevel: Alles over raamdorpels
  • Door Johan
  • 28 April, 2024

De stille held van je gevel: alles over raamdorpels

Raamdorpsels, hoewel vaak over het hoofd gezien, spelen een essentiële rol bij het behoud van de integriteit en esthetiek van je pand, waardoor je minder vaak gevelrenovatie hoeft uit te voeren. Deze smalle stroken metselwerk of beton bevinden zich onder ramen en dragen bij aan de algehele uitstraling van je pand. In deze blog duiken we dieper in op wat raamdorpsels zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze kunt onderhouden.

Wat zijn raamdorpsels?

Raamdorpsels, ook wel dorpels genoemd, zijn horizontale stenen of betonnen balken die onder ramen worden geplaatst. Ze dienen meerdere doelen, waaronder het opvangen van het gewicht van het raam, het voorkomen van waterinfiltratie en het bieden van een esthetisch accent aan de gevel.

Raamdorpsels vervangen

Raamdorpsels vormen de stille helden van een gevel, die zowel functioneel als esthetisch bijdragen aan de integriteit en uitstraling van een gebouw.

Waterafvoer en bescherming

Een van de belangrijkste functies van raamdorpsels is het afvoeren van regenwater, waardoor wordt voorkomen dat water in de gevel doordringt. Dit is cruciaal om vochtschade en schimmelvorming te voorkomen.

Structurale integriteit

Raamdorpsels ondersteunen het raamkozijn en verdelen het gewicht ervan over een groter oppervlak. Dit helpt bij het voorkomen van verzakkingen en scheuren in het metselwerk.

Raamdorpsels vervangen: zo doe je dat
Raamdorpsels vervangen

Esthetische waarde

Naast hun functionele rol voegen raamdorpsels ook visuele interesse toe aan de gevel. Ze kunnen worden aangepast aan de architectonische stijl van het gebouw en dienen als decoratief element.

Onderhoud van raamdorpsels

Het regelmatig reinigen en inspecteren van raamdorpsels is essentieel voor hun functionaliteit en esthetiek. Vuil en beschadigingen moeten tijdig worden aangepakt om verdere schade te voorkomen.

In geval van beschading is het nodig om raamdorpsels te vervangen. GevelPRO kan dit voor je regelen. Vraag vrijblijvend een offerte aan dan voorzien wij je graag van persoonlijk advies.

  • Verbeterde waterdichtheid en isolatie van je pand.
  • Behoud van de structurele integriteit van je gevel.
  • Vermindering van energieverlies en lagere energiekosten.
  • Bescherming tegen vochtproblemen en schimmelvorming.
  • Esthetische verbetering van uw pand, waardoor de waarde ervan stijgt.
Vorige Volgende